Miten teet avioehdon - Näin teet avioehdon - vinkit ja malli avioehtosopimuksen laatimiseen!


Avioehtosopimuksella voidaan suojata oma omaisuus tai sen osa, kuten suvun rakkaan kesämökin säilyminen suvussa.


Mikäli avioehtoa ei ole, avioerossa puolisoiden omaisuudet lasketaan yhteen ja summa jaetaan kahtia. Varakkaampi puoliso maksaa erotuksen toiselle puolisolle. Avioehdolla suojataan omaisuuden säilyminen omassa suvussa

Avio-oikeus syntyy vihkimishetkellä aivan itsestään

Avio-oikeus siirtää avioliiton päätyttyä omaisuutta varakkaammalta puolisolta toiselle puolisolle. Avio-oikeus syntyy vihkimishetkellä aivan itsestään, siihen ei siis tarvita erillistä sopimusta. Avioerossa puolisoiden omaisuudet lasketaan yhteen ja summa jaetaan kahtia. Varakkaampi puoliso maksaa tasinkona erotuksen toiselle osapuolelle.

Avioehto on puolisoiden välinen sopimus, joka poistaa heiltä muuten automaattisen avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Avioehdolla voidaan suojata oma omaisuus tai sen osa, kuten suvun rakkaan kesämökin säilyminen suvussa. Mikäli avioliitto päättyy, mökki siirtyy jonain päivänä omille jälkeläisille eikä esimerkiksi entisen puolison uudelle kumppanille. Avioehdolla siis suojataan omaisuuden siirtymistä toiselle puolisolle avioneron päättyessä.

Hyvä avioehto syntyy puolisoiden yhteisellä päätöksellä sopimuksen tekemisestä

Avioehtosopimuksen laatimisen ensimmäinen vaihe on keskustelu avioehdosta ja sen tarpeellisuudesta. Ehdotus tulee yleensä toisen osapuolen aloitteesta. Jokainen reagoi ehdotukseen omalla tavallaan: toiset kokevat avioehdosta puhumisenkin loukkauksena. Toiset taas alkavat itsekin pohtia avioehtosopimuksen tarvetta.

Kun avioehdon tekemisestä päästään yhteisymmärrykseen, on seuraavaksi päätettävä avioehdon sisällöstä. Hyvä avioehtosopimus syntyy, kun puolisot yhdessä miettivät heidän tahtoaan ja tarkoitusta ja laativat avioehdon perheen tilanteen huomioiden.

Esimerkiksi jos omaisuus on lähes kokonaan miehen nimissä ja vaimo hoitaa yhteisiä lapsia vuosikaudet kotona – eikä hänelle näin kerry omaa varallisuutta, olisi tämä oikeudenmukaista huomioida avioehdossa niin, että myös vaimon tilanne on avioerossa riittävästi turvattu. 

Avioehdon voi tehdä monensisältöisenä. Usein se poistaa avio-oikeuden kokonaan molemmilta puolisoilta

Totaalinen avioehtosopimus

Totaalisella avioehtosopimuksella suljetaan molempien avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen kokonaan pois. Kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta sellaiseen omaisuuteen, joka toisella on avioliittoon mentäessä tai jonka hän myöhemmin saa.

Avioliiton päättyessä sovitaaan vain sellaisen omaisuuden jakamisesta, joka on puolisoiden yhteistä omaisuutta. Esimerkiksi asunto voidaan hankkia omistusosuuksin 50 % - 50 %. Tällöin sovitaan siitä, kummalle yhteisomisteinen omaisuus jää ("toinen puolisoista ostaa toisen ulos") vai myydäänkö se ulkopuoliselle. Omaisuuden ositukseen ei tarvitse ryhtyä, vaan pelkästään omaisuuden erottelu riittää.

Osittainen avioehtosopimus

Osittaisessa aviehtosopimuksessa puolisot sopivat siitä, että avio-oikeutta ei ole johonkin tiettyyn toisen omaisuuteen. 

Esimerkiksi ennen avioliittoa ansaittu omaisuus voidaan jättää avio-oikeuden ulkopuolelle, mutta avioliiton aikana hankittu omaisuus tulee avio-oikeuden alaiseksi. Osittaisen avioehtosopimuksen kohteena voi olla mikä tahansa  omaisuus, jota ei haluta ottaa mukaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden piiriin. Monelle saattaa olla tärkeää se, että  esimerkiksi omalla suvulla ollut mökki, ei siirry avio-oikeuden kautta toiseen sukuun.

Yksipuolinen avioehto

Yksipuolisella avioehdolla ainoastaan toisen puolison avio-oikeus suljetaan pois. Tällöin puolisolla A on avio-oikeus puolison B omaisuuteen, mutta puolisolla B ei ole avio-oikeutta puolison A omaisuuteen.

Avioehtosopimus vain avioeron varalta?

Usein aviohetosopimukseen liitetään ehto, jonka mukaan puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, kun avioliitto purkautuu avioeron johdosta.  Tällöin  jos avioliitto päättyy kuoleman johdosta, jälkeen jäänneellä puolisolla on avio-oikeus edesmenneen puolison omaisuuteen.

Miten avioehtosopimus laaditaan? 

Avioehtosopimus on määrämuotoinen sopimus. Se tarkoittaa sitä, että mikäli avioehtosopimus ei täytä vaadittuja muotovaatimuksia, on se mitätön.
 Muotovaatimukset

  • Avioehtosopimus on laadittava kirjallisesti
  • Avioehtosopimus on päivättävä
  • Kummankin puolison täytyy allekirjoittaa se
  • Kahden esteettömän (esteetön henkilö on mm. täyttänyt viisitoista vuotta, ei ole lähisukulainen, entinen/nykyinen puoliso, kihlattu tai asianosaisen ottovanhempi- tai lapsi) todistajan tulee allekirjoituksellaan todistaa avioehto oikeaksi
  • Avioehtosopimus on rekisteröitävä maistraatissa
  • Avioehtosopimuksen purkaminen tai muuttaminen tulee myös tehdä samassa yllä kerrotussa muodossa.
Avioehtosopimuksen tekeminen onnistuu mallin avulla

Avioehtosopimus täytyy rekisteröidä maistraatissa


Voiko avioehtosopimuksen laatia itse? 

Kyllä voi.  Yksinkertaisen avioehtososopimuksen laatiminen hyvien ohjeiden ja valmiiden mallipohjien avulla on  kohtuullisen helppoa ja sen voi  laatia myös itse. Mitään  lakiin perustuvaa velvollisuutta käyttää juristia ei siis ole.

Kommentit