Miten laadit testamentin - mitä asioita testamentissa tulee huomioida?

Testamentti kannattaa laatia, mikäli perintökaaren määräykset eivät johda tahtosi mukaiseen lopputulokseen. Tekemällä testamentin, voi esimerkiksi turvata avopuolison talouden. Joissakin tapauksissa sillä voi saada myös etuja perintöverotuksessa.

Laki määrää perimysjärjestyksen

Jos sinulla ei ole testamenttia, jaetaan omaisuutesi ns. lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että ensisijaisesti perinnön saavat rintaperilliset eli lapset tai heidän lapsensa. Jos rintaperillisiä ei ole, jäämistö menee eloonjääneelle puolisolle. Jos sinulla ei ole lapsia eikä puolisoa, perinnön saavat vanhemmat. Kaukaisimpia mahdollisia perijöitä ovat sedät ja tädit.

Testamentilla voi muuttaa lakisääteistä perimysjärjestystä. Henkilö, jolla ei ole rintaperillisiä, voi testamentilla määrätä kaikesta omaisuudestaan.  Jos sinulla on lapsia, et voi kuitenkaan syrjäyttää heitä testamentilla kokonaan.  Rintaperillisillä on oikeus testamentista huolimatta saada puolet heille muutoin tulevan perinnön arvosta. Mikäli testamentin tekijä, jolla on yksi tai useampi rintaperillinen, määrää testamentissaan enintään puolesta omaisuudestaan, hän ei loukkaa kenenkään oikeutta lakiosaan. Perinnöttömäksi tekeminen on mahdollista vain laissa säädetyissä erityisissä tilanteissa, esimerkiksi jos perijä on tehnyt rikoksen perittävää kohtaan.

Testamenttimääräyksillä on mahdollista suojata myös avoliitossa olevaa puolisoa esimerkiksi antamalla hänelle perintöä tai asumisoikeus yhteiseen kotiin. Oletko avoliitossa ja haluat turvata avolesken tulevaisuuden? Silloin on syytä tehdä testamentti.
Perintöveron määrään voidaan vaikuttaa esimerkiksi jakamalla perintö usealle edunsaajalle niin pieniin osuuksiin, ettei niistä mene perintöveroa. Alle 20 000 euron suuruiset perinnöt ovat saajilleen täysin verovapaita.

Testamentin laatiminen

Testamentti on määrämuotoinen asiakirja, joten on tärkeää, että laadit sen oikein. Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi, jos muotovaatimuksia ei noudateta. 

Testamentin sisällön voit päättää melko vapaasti, kun muotovaatimukset on täytetty. Sen on kuitenkin hyvä olla mahdollisimman yksiselitteinen. Kannattaa siis välttää monimutkaisia määräyksiä. Olennaista on, että testamentista käy ilmi, kuka on perinnön saaja sekä siirtyvän omaisuuden määrä tai osuus koko omaisuudesta.

Testamentin muotovaatimukset:

Testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden esteettömän todistajan ollessa yhtaikaa läsnä. Testamentin tekijän tulee henkilökohtaisesti todistajien läsnä ollessa allekirjoittaa testamentti taikka tunnustaa testamentissa oleva allekirjoitus omakseen. Sen jälkeen tulee todistajien nimikirjoituksillaan todistaa testamentti oikeaksi.

Todistajien tulee tietää, että asiakirja on testamentti, mutta testamentin tekijän vallassa on, tahtooko hän ilmoittaa heille sen sisällön. Todistajien tulee merkitä nimikirjoituksensa oheen ammattinsa ja asuinpaikkansa samoin kuin todistamisen paikan ja ajan.

Näin teet testamentin:

1. Tee lista testamentattavasta omaisuudestasi ja arvio sen arvo. Näin saat hyvän kuvan tilanteesta. 

2. Kirjoita paperille selkeästi ja yksinkertaisesti, kuinka haluat omaisuutesi jaettavan. 

3. Ilmoita perinnönsaajien nimi ja henkilötunnus sekä sukulaisuussuhde tai muu suhteesi henkilöön. 

4. Merkitse testamenttiin henkilötunnuksesi, päiväys, paikkakunta ja allekirjoitus. 

5. Tee testamentti kirjallisena kahden todistajan läsnäollessa. Todistajien on kirjoitettava todistuslausuma, päivättävä todistuksensa ja allekirjoitettava se. Todistajien on oltava vähintään 15 -vuotiaita. Puoliso, sukulainen tai testamentin mahdollinen hyödynsaaja ei voi olla todistajana.

6. Säilytä testamentti varmassa paikassa, esimerkiksi pankin tallelokerossa. Läheisille on myös hyvä kertoa testamentista. 


Testamentin tekeminen onnistuu mallin avulla


Voiko testamentin laatia itse? 

Kyllä voi. Testamentin laatiminen hyvien ohjeiden ja valmiiden mallipohjien avulla on kohtuullisen helppoa ja sen voi laatia myös itse. Mitään lakiin perustuvaa velvollisuutta käyttää juristia ei siis ole.


Kommentit

  1. Merkur Progress - Merkur Futur Adjustable Double Edge
    Merkur Progress Adjustable worrione Double Edge Safety Razor. One of 메리트카지노 the most popular razors in the world, the Merkur kadangpintar Progress is a chrome finished double edge safety razor

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä. Minulle nämä kaikki testamentteihin koskevat asiat ovat hieman vieraita. Olenkin miettinyt, kuinka esimerkiksi oma testamentti tulee laatia. Tästä oli paljon apua, laitan nämä asiat mieleen. https://www.tapiomakela.fi/testamentti

    VastaaPoista

Lähetä kommentti